Fibromyalgia – Testi

fibromyalgian kipupisteiden karttaFibromyalgian diagnosoinnissa käytetään hyväksi edellä 18 kipupistettä. Kun näitä pisteitä kehossa painetaan fyysisesti, fibromyalgiapotilas tuntee välittömästi kipua tällä tietyllä alueella.

Jotta kyseessä olisi fibromyalgia, on ainakin 11 pisteessä tunnettava kipua, kun niitä painetaan tutkimuksessa.

Jokainen joka epäilee sairastavansa fibromyalgiaa voi helposti tehdä kotioloissa alustavan kokeen painamalla edellä mainittuja kipupisteitä. Kehon selkäpuolella sijaitsevien kipupisteiden paineluun voi pyytää jonkun perheenjäsenen tai ystävän apua.

Lue myös: Mitä lääkkeitä pitäisi käyttää fibron hoidossa?

lääkärin vastaanotto
Saattaa olla hyvä käydä reumalääkärillä, jos krooninen väsymys vaivaa

On kuitenkin muistettava, että on parasta kääntyä lääkärin puoleen saadakseen varman diagnoosin siitä, onko kysymyksessä todella fibro vai joku toinen sairaus.

Esimerkiksi reumaperäisiin tauteihin erikoistuneet lääkärit voivat kyseisen kipupistetestin lisäksi tehdä muita laaja-alaisempia tutkimuksia, jotka ovat tarpeen fibromyalgian määrittämiseksi.

Monet muut sairaudet saattavat viitata fibromyalgiaan, koska niissä on samankaltaisia oireita. Siksi ainoastaan kokenut lääkäri voi antaa varman diagnoosin.

Usein jopa on niin, että lääkäri ei halua tehdä diagnoosia ensimmäisellä kerralla nähdessään potilaan. Hän paremminkin haluaa tavata potilaan muutamien viikkojen tai kuukausien kuluttua uudestaan voidakseen arvioida mihin suuntaan oireet ovat kehittyneet ja varmistaa näin kyseessä olevan juuri fibromyalgian.

Katso miten tunnistat fibromyalgia-pisteiden avulla
liittyykö kokemasi kipu fibromylagiaan >>