Fibromyalgia – Hoito, ruokavalio, lääkitys ja periytyvyys

Fibromyalgia aiheuttaa tuhansille suomalaisille voimakasta lihassärkyä ja jatkuvaa väsymystä. Erityisesti tiettyjä kehon “kipupisteitä” painettaessa, kuten kaulassa, hartioissa, selässä, lantion alaosassa, käsivarsissa ja jaloissa, kipu tuntuu voimakkaalta.

Vaikka tähän ikävään sairauteen ei vielä ole löydetty parannusta, on oireita mahdollista lievittää erilaisilla hoidoilla.

Ruokavaliot

Sitä mukaa kun fibromyalgia on yleistynyt, on myös saatu lisätietoa, miten oikeanlainen ruokavalio voi auttaa sairaudesta kärsiviä potilaita.

Painonhallinta onkin tärkeä osa hoitoa. On havaittu, että ylipainon ja fibromyalgian välillä on tiettyjä yhdistäviä tekijöitä.

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että fibromyalgia sairastavat olisivat kaikki ylipainoisia. Kuitenkin ylipaino osaltaan vahvistaa oireita ja heikentää yleisesti elämänlaatua.

Toisin sanoen ylipainoiset fibromyalgiapotilaat verrattuna normaalipainoisiin potilaisiin, kärsivät eniten väsymyksestä, unettomuudesta ja yleisestä heikentyneestä mielenlaadusta. Usein siihen liittyy myös lisääntynyttä stressiä ja ahdistuneisuutta.

Oikean ruokavalion noudattaminen on ensiarvoista.

Prosessoidut elintarvikkeet

Muutamien tutkimuksien mukaan fibromyalgiapotilaiden on syytä välttää prosessoituja elintarvikkeita, jotka sisältävät runsaasti eksitotoksiineja eri muodoissa.

Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi tuotteet, joita mainostetaan lauseilla “ilman sokeria”. Mutta usein niissä käytetään muita aineita, kuten maltodekstriiniä, glutamiinihappoa, mononatriumglutamaattia (MSG), aspartaamia, aromiaineita, säilöntäaineita jne.

Nämä kaikki sisältävät periaatteessa glutamaattihappoa eli glutamaattia. Tämä aine on aminohappo, jota on neuroneissa. Se osallistuu monimutkaiseen aivojen toimintaan kehossa.

Ne ovat siis kemiallisia aineita, joiden liiallinen saanti voi vahingoittaa aivojen ja hermoston normaalia toimintaa. On ensisijaista vältellä tällaisten elintarvikkeiden osuutta ruokavaliossa.

Gluteeniton

Gluteenittomalla ruokavaliolla on myös tullut positiivisia tuloksia.

Vaikka fibromyalgiapotilas ei kärsisikään suoranaisesti keliakiasta, gluteeni voi aina pahentaa oireita. Monilla fibromyalgiapotilailla gluteeniherkkyys kasvaa sairauden mukana.

Poistamalla gluteenia sisältävät ruuat ruokavaliosta, voidaan helpottaa merkittävästi suoliston oireita, väsymystä sekä tuki- ja liikuntaelinten kipua. Nämä kaikki parantavat huomattavasti fibromyalgiakivuista kärsivän elämänlaatua.

Muut ruoka-aineet

Terveellinen ruokaOn useita erilaisia suosituksia kasvisruokavaliosta ja makrobioottisesta ruokavaliosta. Vaikkakin ensimmäinen lisää kehon antioksidantteja tutkitusti, ei ole selkeitä todisteita, että yksistään kasvispitoisella ruokavaliolla parannettaisiin oireita.

Tärkeintä fibromyalgiapotilaille on ylipainon välttäminen ja luonnonmukaisten ruoka-aineiden nauttiminen. Tällaisia ovat muun muassa:

  • Vihannekset
  • Tuoreet hedelmät
  • Kuivatut hedelmät
  • Täysjyvätuotteet
  • Tuore kala
  • Luomuliha ja luomu kananmunat

Vältettäviä aineita ruokavaliossa:

  • Valmis-einekset
  • Makeiset
  • Hiilihappopitoiset virvoitusjuomat

Ruokavaliota kannattaa tarkkailla ja muokata ajan myötä.

Alkoholi

Kohtuullisen alkoholinkäytön on havaittu lisäävän hippokampuksen määrää, joka taas on vähentänyt kliinisen kivun voimakkuutta.

Joillakin potilailla myös unenlaatu on parantunut “Behavioral Sleep Medicine” lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan, kun he ovat käyttäneet alkoholia kohtuullisesti.

Eräässä toisessa tutkimuksessa mainitaan että 75 % fibromyalgian omaavista potilaista kärsii kroonisesta unettomuudesta. Krooninen unettomuus liittyy usein lisääntyneeseen herkkyyteen kivulle, joka voi liittyä hippokampukseen. Hippokampus nimittäin liittyy kivun hallintaan kehossa.

Tietysti alkoholin käytössä on muistettava kohtuullisuus. Liiallisesti käytettynä siitä saatava hyöty vaihtuu muihin vakavampiin oireisiin ja haittoihin.

Lääkehoito

Fibromyalgian paranemiseen ei vielä toistaiseksi tunneta lääkehoitoa. Itse asiassa on havaittu, että mitä enemmän potilas saa erilaisia lääkkeitä, sitä huonompi on ennuste pidemmällä aikavälillä.

Monet lääkkeet sisältävät sellaisia kemiallisia yhdisteitä, jotka suurella osalla fibromyalgia potilaista lisäävät kemiallista herkkyyttä. Näin he ovat alttiimpia erilaisille haittavaikutuksille.

Lääkehoidon ensisijainen tarkoitus on:

  1. Vähentää kipua
  2. Parantaa potilaan unen laatua
  3. Ylläpitää ja palauttaa emotionaalinen tasapaino

Tällä hetkellä Euroopassa ei ole myynnissä fibromyalgian  hoitoon Euroopan Lääkeviraston hyväksymää lääkettä.

Yleisemmin oireiden lievittämiseen käytettävät lääkkeet:

  1. Kipulääkkeet, kuten tramadoli, parasetamoli tai näiden yhdistelmä.
  2. Tulehduskipulääkkeet. Hoitotuloksia koskevissa tutkimuksissa ei havaittu suoranaista tehokkuutta. Siksi niiden järjestelmällistä ja pitkäaikaista käyttöä ei suositella.
  3. Bentsodiatsepiinit eli lihasrentouttajat. Näitä tulee käyttää varoen, koska niissä on riski lääkeriippuvuuteen. Ne eivät ole osoittautuneet kovin tehokkaiksi.
  4. Muut lihasrentouttajat, kuten syklobentsapriini ovat auttaneet  masennuslääkkeiden tapaan.
  5. Masennuslääke. Amitriptyliiniä voidaan pitää eräänä tehokkaimmista lääkkeistä fibromyalgian hoidossa. Se auttaa nukkumisvaikeuksiin ja tasoittaa mielen tasapainoa.

Uusin tieto

Erikoislääkäri tekee tutkimusta
Suomen terveyshuollon jatkuvat tutkimukset antavat lisää informaatiota fibromyalgiapotilaan hyväksi

Fibromyalgiaa tutkitaan entistä tarkemmin sitä mukaa, kun sairaus yleistyy Suomessa ja maailmalla. On sanottu, että noin 4% väestöstä sairastaa fibromyalgiaa. Suomessa olisi laskelman mukaan noin 220 000 fibromyalgiatapausta.

Uutta tietoa uusista hoitomenetelmistä ja lääkehoidoista on jatkuvasti saatavilla eri lähteistä.

Siksipä on hyvä kysyä esimerkiksi lääkärissä käynnin yhteydessä omalta lääkäriltä, mitä viimeisimpiä uutisia on saatavissa lääketieteen tutkimusten taholta. Jos oma lääkärisi on erikoistunut esimerkiksi reumaperäisiin sairauksiin, hänellä on varmasti kiinnostusta tietää viimeisimmistä tutkimustuloksista.

Tauti yleistyy nopeasti, joten tuttavapiiristä voi löytyä muukin samoista oireista kärsivä henkilö. Niinpä uusinta tietoa saakin keskustelemalla muiden fibromyalgiaa kärsivien kanssa.

On tietysti muistettava, että jokainen potilas on yksilö. Jokin hoitomuoto tai -aine voi sopia yhdelle, mutta ei juurikaan vaikuta positiivisesti toiselle.

Periytyvyys

äiti, isä ja lapsi
Tämä oireyhtymä ei ole periytyvä, joten lapsesi terveys ei ole vaarassa

Yleisimmin fibromyalgiaan sairastuvat naispuoliset, aktiivista elämää viettävät henkilöt. Tämän syytä ei vielä ole voitu tarkasti selvittää.

Fibromyalgia ei kuitenkaan periydy vanhemmilta heidän lapsilleen. Mutta joissakin perheissä näyttäisi esiintyvän muita useammin siitä kärsiviä jäseniä.

Todennäköisyys saada fibromyalgia on korkeampi sellaisissa perheissä, joissa lähisukulaisilla on jo sairaus.

Fibromyalgian ja muiden kroonisten kipuoireyhtymien sukulaisten DNA-tutkimuksissa on voitu havaita joitain geenejä, jotka voisivat selittää, miksi vaikuttaa siltä, että nämä häiriöt ovat yleisiä tietyissä perheissä.

Jokaisella geenillä on tehtävänsä elimistön järjestelmissä kivun vastaisessa toiminnassa. Jotkut näistä geeneistä liittyvät masennukseen ja ahdistuneisuuteen. Niinpä on havaittu, että tietyt masennuslääkkeet vähentävät myös tehokkaasti kipuoireita.

Kokemuksia

Iloinen nainen
Hanki apua ja voit nauttia elämästäsi kivusta huolimatta

Fibromyalgiasta kärsivät potilaat jakavat kokemuksiaan ja tuntemuksiaan monilla tahoilla. Yleisimpinä lähteinä voidaan mainita sivustot internetissä, sosiaalinen media sekä blogit ja videot, esim. Youtube.

Monissa kokemuksissa on havaittavissa monia yhdenmukaisuuksia. Henkilö on useimmiten sairastuttuaan 25 – 45 vuotias naishenkilö. Hän on muuten ollut terve, aktiivinen työelämässä tai antanut itsestään paljon toisten hyväksi vapaaehtoistyössä.

Yleisemmät oireet fibromyalgiaa sairastavilla
ovat samantyyppisiä:

  • Unettomuus
  • Krooninen kipu eri puolilla ruumista, erityisesti tietyissä kipupisteissä
  • Keskittymiskyvyttömyys
  • Muistihäiriöt
  • Ruoansulatusongelmat jne.

Useimmat fibromyalgiapotilaat etsivät aktiivisesti uusia hoitoja. Löytäessään jonkun oireiden lievityksessä auttavan hoidon, he jakavat tätä tietoa myös muille potilaille.

Voi olla hyödyllistä seurata netin keskustelupalstoilla käytäviä keskusteluja sairauden hoidosta. Näin voi löytää uusia ideoita, miten lievittää kipuja ja monesti parantaa unen ja levon laadukkuutta. Seurauksena potilaan elämänlaatu ja positiivisuus parantuvat.

Joidenkin kokemuksien perusteella esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta tai stressi saattaa vaikuttaa fibromyalgiassa negatiivisesti.

Ja kukapa ei tarvitsisi silloin tällöin muutamaa rohkaisun sanaa toiselta sellaiselta henkilöltä, joka voi parhaiten ymmärtää mitä fibromyalgiapotilas todella tuntee. Sairaus ei yleensä juurikaan näy sivullisille ulkoisesti millään tavalla esim. fyysisenä poikkeavuutena. Kuitenkin jatkuva kipu ja emotionaaliset ongelmat ovat päivittäin fibromyalgiaa sairastavien ja heidän läheistensä tiedossa.

Positiivinen mieli, yleinen hyvä terveys, sopiva liikunta ja riittävä uni voivat auttaa. Muista venytellä ennen harjoitteiden aloittamista ja liikunnan jälkeen, jotta lihaksien kivut eivät pahene.