Fibromyalgian aiheuttamat vatsakivut ja pahoinvointi

vatsakipuja miehellä

Henkilöillä, jotka kärsivät fibromyalgiasta, on yhteinen kokemus kivun kanssa elämisestä. Kipuoireet voivat olla kuitenkin hyvin erilaisia eri ihmisten välillä. On nivelkipua, lihaskipua, päänsärkyä, pahoinvointia ja vatsakipua. Muita oireita voivat olla väsymys, uupumus, unihäiriöt ja masennus. Ajan myötä oireet saattavat myös muuttua erilaiseksi.

On tärkeää kuitenkin ymmärtää minkälaisia oireita sairaus aiheuttaa. Jos sinä kärsit fibromyalgian aiheuttamista kivuista, huomaat ettet ole yksin kipujesi kanssa. Toisaalta, jos sairaudesta kärsii perheenjäsenesi tai ystäväsi, tämä informaatio auttaa sinua ymmärtämään häntä paremmin.

Kyseessä on sairaus, joka on tunnustettu maailmanlaajuisesti. Kyseessä ei ole mielisairaus, vaan todellinen sairaus, josta kärsii n. 2-5 % suomalaisista.

Tässä artikkelissa pureudumme erityisesti vatsakipuihin, koska ruoansulatuskanavan oireet ovat valitettavasti yleisiä fibromyalgiaa sairastaville. Tarve mennä vessaan voi kasvaa selkeästi.

Monet valittavat näistä oireista:

  • turvotuksesta
  • liiallisista kaasuista
  • kouristuksista
  • ummetuksesta
  • ripulista
  • kipua tuottavista suoliston liikkeistä
  • kouristuksia virtsarakossa
  • kivuntunteesta virtsatessa

Vatsakipu ja ärtyvän suolen oireyhtymä

Ihmisillä, joilla on fibromyalgia, esiintyy 50 prosenttia todennäköisemmin ärtyvän suolen oireyhtymää (IBS) kuin muilla ja jopa 70 % potilaista kärsivät siitä. Tämän oireita ovat ripuli, ummetus, pahoinvointi, limaa ulosteessa sekä alavatsan tai vatsan keskiosan kipu ja turvotus.

Myös närästys voi olla oireena, kun vatsahapot nousevat kurkkua pitkin ylös.

Tutkijat eivät vielä tiedä aiheuttaako FM itsessään ruoansulatuskanavan ongelmia. Näitä voi aiheuttaa esimerkiksi lääkitys tai jokin toinen sairaus.

Oireiden monimuotoisuuden vuoksi, on tärkeää että potilas kertoo avoimesti ja tarkasti kaikista oireistaan lääkärille. Vaikka ajattelisimmekin että esimerkiksi päänsärky ei liity sairauteen, on se hyvä mainita, jotta lääkäri voi tehdä mahdollisimman tarkan diagnoosin.

On tietysti ymmärrettävää että vatsavaivojen käsitteleminen voi olla kiusallista ja aiheuttaa häpeää. Muista kuitenkin että oikea diagnoosi on paljon tärkeämpi ja sinä et ole syyllinen kivuillesi. Sairautesi on syyllinen. Heitä siis taakka selästäsi ja kerro avoimesti tilanteestasi.

Ruoansulatusvaikeudet sekä vaikeus niellä

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan sairaus saattaa aiheuttaa ongelmia ruokatorven lihaksissa.

Lantiokivut

Vatsakipujen lisäksi voi esiintyä lantiokipua tai epämukavuuden tunnetta alavatsan alueella, joka saattaa liittyä lisääntyneeseen virtsaamistiheyteen.

Kuukautiskivut ja vaihdevuodet

Monesti naiset huomaavat myös kuukautiskivut pahemmaksi. Joskus se vaihtelee kuukautiskierron aikana. Myös alkaneet vaihdevuodet voivat pahentaa tilannetta. Paha mieli, arkuus, särky, masennus, muistiongelmat, uniongelmat ja levottomuus ovat yleisiä.

Eri päivien välillä voi olla suuria eroja, mikä vaikeuttaa päivärutiinien ja aikataulujen suunnittelua sekä toteutusta.

Eroja miesten ja naisten välillä

masentunutOn mielenkiintoista että miehet kokevat fibromyalgiaoireita eri tavalla kuin naiset. Miehillä kipuoireet ovat pienempiä. Naiset kokevat pitempiä kipujaksoja. Osa eroista saattaa johtua estrogeeni hormonista, koska se vähentää kivunsietokykyä.

Virtsarakon kipuoireyhtymä

Yksi sairaus, joka liitetään usein fibromyalgiaan, on interstitiaalinen virtsarakkotulehdus.

Se on oireyhtymä, joka on naisilla huomattavasti yleisempi, kuin miehillä. Sen syytä ei vielä tunneta.

Tauti diagnosoidaan samalla tavalla kuin FM, eli tutkimalla potilaan oireet ja sulkemalla pois muut sairautdet.

Yleistä

Yleisesti fibromyalgiakipua kuvaillaan puuduttavaksi tai syväksi. Se alkaa lihaksista ja säteilee muihin kehonosiin. Joillain ilmenee pistelyä, aristusta,  polttelua, kirvelyä, kolotusta, särkyä tai vihlontaa. Se voi olla hetkellistä tai jatkuvaa.

Ylen Akuutissa mainitaan: ”Fibromyalgiassa kipu on kroonista. Krooninen kipu tulisi hahmottaa erilliseksi oireyhtymäksi, jossa liiallisesti herkistynyt kipurata synnyttää ja ylläpitää kipua itsenäisesti. Keskushermosto tietyllä tavalla herkistyy siihen, että se kipu on läsnä, kipuaistimukset otetaan herkemmin vastaan ja kipukynnys alentuu. Kroonisessa kivussa aivojen plastisuus tai kyky toiminnallisiin muutoksiin käy tavallaan potilasta vastaan. Se kipu jää ikään kuin istumaan siihen potilaaseen. Eikä se koske vain fibromyalgiaa, vaan monia muita kroonisia kipusairauksia, neurologian erikoislääkäri Petteri Maunu muistuttaa.” (Lähde)

Hoito ja diagnosointi

Voit aloittaa tutustumalla kipupisteisiin ja suorittamalla testin.

Lue lisää hoidoista täältä >>